Skidor

Helgen har ägnats åt skidåkning. Inte egen skidåkning. Nationella mästerkskap i tv-soffan. Alla länder verkar ha kört nationella mästerskap den här helgen. Jag har haft tillgång till de finska-, norska- och svenska mästerskapen. Jag kan helt klart säga att norge är bäst på att sända nationell idrott. De sände alla lopp i direktsändning. SVT lyckades inte ens berätta vilka som hamnade på pallen i sina sportsändningar under veckan. SVT misslyckas ofta med att tala om när någon ”ny” åkare gör en bra prestation. I finland hade de bättre kameratäckning av banan än i sverige, men språkförbistring gjorde ändå att jag fick gissa mig till vad som skedde i spåret. Grafiken var inte den bästa. Norge är en förebild för de andra länderna i norden. I norge kan en expertkommentator åka loppet, komma bland topp 5 och sedan direkt fortsätta sitt arbete som expertkommentator.
I sverige har längdskidåkningen blivit en del av sm-veckan och det förlorar skidåkningen på. Dessutom har man delat upp mästerskapen i två delar. Man har brutit ut 30/50 kilometers loppen och stafetten ur sm-veckan. Dessa lopp går istället den sista veckan i mars. Jag undrar om SVT kommer att sända någonting från den helgen? Samma helg kör norge 30/50 kilometer och sprint. I norge skulle man aldrig drömma om att bryta ut stafetterna ur det ordinarie programmet. Där är stafetten en familjefest. I herrklassen kom över 60 lag till start och i damklassen över 30 lag! Alla verkar vilja åka stafett. Vallare, fysioterapeuter och familjemedlemmar kastas in i lagen, bara för att klubbarna skall kunna ställa upp med ett lag. Jag blev verkligen imponerad av landslagsåkaren Celine Brun-Lies mamma, som fick åka sista sträckan för dotterns klubb. Hon berättade i en intervju precis innan start att hon aldrig hade åkt stafett tidigare och var lite nervös. Hon fick gå ut som lag nummer 2 i spåret! Laget slutade till sist på plats 26, men jag tycker att det var riktigt strongt av henne att köra sista sträckan och faktiskt inte komma sist i mål. 
Jag undrar om vi får se något liknande i sverige, eller om stafetterna ses som någonting nödvändigt ont? Det är annars lite konstigt att man väljer att ta bort stafetterna från sm-veckan. Den enda möjligheten som skidåkning har att ta vara på det ”grannhat”, som vanliga lagidrotter lever på. Kanske finns det inte tillräckligt många deltagare i sverige. Det återstår att se. I slutet av mars är det dags för stafetter även i sverige. Jag hoppas att SVT är med då. Annars får jag fotsätta att följa de norska mästerskapen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *