American Loggers

Swamp Loggers har bytts ut mot American Loggers på Discovery Channel. Ett smart grepp, då skogsavverkning är beroendeframkallande på tv. Jag följer alla program om skogsavverkning slaviskt. American Loggers handlar om familjen Pelletier, som avverkar skog i norra Maine. På gränsen mot Kanada. Till skillnad mot maskinerna som kan ses i Swamp Loggers, påminner skogsmaskinerna i American Loggers om de maskiner som kan ses i svenska skogar. De har till och med en svenktillverkad Rottne Rapid! Däremot är de timmerlass som transporteras ut ur skogen av en helt annan dignitet.

Om man bortser från den irriterande dramatiseringen i amerikanska tv-program, så gillar jag att de lyfter fram vanliga arbetare i serier som Swamp Loggers, American Loggers och Ice Road Truckers. Trots att dessa arbetares vardagssituation lyfts fram som en daglig kamp på liv eller död. Vissa scener blir lite patetiska, när man allt för tydligt ser de dramaturgiska greppen. Jag undrar hur en svensk version skulle se ut? Jag tror att det skulle vara intressant att följa en helt vanlig arbetare i sverige. Utan att det är en kamp på liv och död. Jag tycker att de bästa dokumentärerna på svensk tv, brukar handla om den vanliga människan. Utan dramatisk berättarröst, som förkunnar att nästa steg kan vara dödligt.

Till någon bestämmer sig för att dokumentärt följa svenska arbetare, utan att de måste delta i en jakt på en ny partner, kommer jag att sitta klistrad framför Discovery Cannel. Må dessa serier aldrig ta slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *