Blinda fotografer

På kunskapskanalen visades ett program om blinda fotografer. Jag blir stum. Det här är någonting som jag inte begriper. Hur kan man som konstnär få ut någoting av ett skapande, där man inte själv kan ta del av resultatet eller ens kan veta vad man presenterar. Till skillnad mot exempelvis skulpturer och målningar finns ingen taktil känsla i ett fotografi. När du för fingrarna över ett fotografi, finns det ingenting som berättar någotning om bilden.

Jag kom att tänka på min pappa. Han var en bra hobbyfotograf. Det finns riktigt fina bilder som han har tagit. Jag har exempelvis sett bilder från byggandet av sergels torg. Min pappa slutade dock att fotografera när han blev blind. Kanske tänkte han på samma sätt som jag. Vad är det för mening att skapa någonting som man inte själv kan ta del av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *