Bröderna Modin

I början av 1900-talet startades ”Knivstas Maskin- och Redskapsaffär”. 1908 tas verksamheten över av Bröderna Modin. Bröderna Modin uppförde sitt första egna affärshus i knivsta året efter. Det är i bruk till 1969 då deras nya lokal invigs. Numera huserar Swedbank i lokalerna. I ett annonsblad från 1923 berättas att man har mekanisk verkstad, samt en filial i uppsala. Bröderna Modin & Co annonserade 1949 om ”automobilier, järnvaror, lantbruksmaskiner, rör- och sanitetsanläggningar”. Redan tidigt innehar man en agentur för Ford. T-forden importeras i lådor och monterades i Knivsta. 1959 ombildas företaget till aktiebolag, genom köp av Gustaf Sjödin AB (556033-8666). Bolaget namnändras till Modins i Uppsala AB. Bilhandeln expanderar till fler orter i Uppland.

Centralvägen 14
I slutet av 1969 invigs Bröderna Modins nya affärshus. Det är placerat i korsningen Forsbyvägen/Apoteksvägen. Byggnaden inrymmer även livsmedelshall. Samtidigt med invigningen bildas Järn AB Bröderna Modin (556131-8659). I början av åttiotalet börjar järnhandeln att avvecklas. Posten övertar delar av lokalen. Järn AB Bröderna Modin byter i slutet av 1982 namn till Knivsta Järn, Färg, Sport AB. 1984 går järnhandeln i konkurs. Idag finns post och bibliotek i lokalerna.

Korsningen Forsbyvägen/Apoteksvägen
På Knivstavägen finns Modins verkstadsanläggning. I slutet av 70-talet minskas verksamheten i knivsta. Försäljning av bilar och lantbruksmaskiner koncentreras till Uppsala. I november 1980 försätts Modins i Uppsala AB i konkurs.

Knivstavägen 6

Verksamheten i Uppsala fortsätter i nya bolagskonstruktioner. 2009 firar Ford-återförsäljaren Modins Bil i Uppsala AB hundrårsjubileum.

2 reaktion på “Bröderna Modin

  1. Fredrik Jonasson

    Hej Markus. Jag undrar var du fick tag på bärgningsbilsbilden i din historia om bröderna Modin. Jag undrar för jag ska renovera en AA Ford bärgningsbil 1931 som dom har byggt. Är intresserad av att hitta fler bilder från den tiden. Mvh Fredrik Jonasson.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *