En bild säger mer än tusen ord.Gårdagen blev en odyssé i fotografi. Jag började med att besöka Fotomässan i Älvsjö. Det är alltid intressant att besöka fotomässan. Speciellt gillar jag att vandra genom bildutställningarna. Jag är inte så intresserad av det rent tekniska. Jag tittar på bildutställningarna och botaniserar bland fotoböcker och tidningar. I år inhandlades fem äldre nummer av Digitalfoto för hundra kronor. Ett bra köp. Speciellt om man betänker att styckpriset i vanliga fall ligger runt åttio kronor. Det blev det enda inköpet på mässan.

I bildutställningen fanns mycket intressant att se. Jag fastnade speciellt för Aida Chehrehgoshas fotografier. Dels finns det någonting obehagligt över hennes bilder som faschinerar mig. Dels finns en regisserad plastighet som påminner om Gregory Crewdsons verk. Blandningen av det mörka och det ljusa gör att det inte blir ointressant. Jag skulle gärna se en större utställning av Chehregoshas bilder i framtiden.

Efter fotomässan begav jag mig till Stockholms Fotoantikvariat, men det var tillfälligt stängt. Det stod en lapp om ”2 minuter” på dörren. Jag är dock allt för rastlös för att orka vänta så länge. Jag nöjde mig med att registrera var fotoantikvariatet är beläget för framtida besök och hastade vidare.

Dagen avslutades på Fotografiska. Det är verkligen ett vattenhål för fotografi. Varje gång jag besöker Fotografiska, lämnar jag byggnaden med nya intryck. På förhand var jag inte så intresserad av Nick Brandts animaliska bilder och avfärdade utställningen som djurparksdokumentär. Men när jag väl stod öga mot öga med verken ändrade jag inställning. Bilderna är fantastiska. Man behöver inte vara intresserad av vilda djur för att se bildernas skönhet. Det är närgångna bilder med en otrolig detaljrikedom. Det är nästan ett måste att se dessa i den storlek som visa på Fotografiska, för att se riktigt hur bra de är.

Den utställning som fångade den största delen av mitt intresse var dock Lowlands av Martin Bogren. Lowlands är en subjektiv skildring av ett barndomslandskap. Det är en otroligt inspirerande bildberättelse. Det var flera bilder som såg ut precis som jag önskar att mina egna bilder skall se ut. Otroligt vackert och samtidigt dunkelt. Jag stod länge i museets butik och fingrade på boken ”Lowlands”, innan jag begav mig hemåt tomhänt. En annan dag kommer den att inhandlas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *