SJ är ett Ryanair på räls

Efter den senaste tågresan med SJ lämnade jag in ett restidsgarantiärende. Det minsta SJ skulle kunna göra för att återuppbygga en liten rest av ett riktigt lågt förtroende vore att åtminstone återbetala resans överpris. Idag fick jag följande svar:

Tack för att du har tagit dig tid att kontakta oss. Vi beklagar förseningen som du har råkat ut för.

Här nedanför visas de resor där du får ersättning i form av kontanter. Du har sökt ersättning i form av ett värdebevis för resan här nedanför, men förseningen orsakades till största del av en annan part än SJ. Vi ersätter dig då med kontanter, enligt branschstandard.

Vi återbetalar restidsgarantiersättning till samma konto som användes för inköpet av din biljett. Om inte det är möjligt återbetalar vi dig till det konto du angivet vid ansökan om ersättning eller med hjälp av en utbetalningsavi.

Ersättningen gäller följande resor:

Beställningsnummer: XXXXXXXXXXXX Avser resa 2014-02-14. Ersättningsbelopp: 206 kronor

Tåget försenades i huvudsak pga problem med strömförsörjningen.
Med vänliga hälsningar
SJ AB

SJ är ett Ryanair på räls. Man har inga problem med att lägga på en avgift om 49 kr för platsbokning, men att återbetala kostnaden för en produkt man inte klarar av att leverera är svårare. När man kliver på ett SJ-tåg kan man aldrig vara säker på att man kommer fram. Ändå tar man betalt som vore man en premiumprodukt.

SJ anser att resan försenades huvudsakligen på grund av annan part (läs trafikverket), och behöver därmed bara betala ut halva beloppet. Detta enligt ”branschstandard”. Jag antar att det även är ”branschstandard” att kräva att kunden väljer värdebevis i stället för kontanter, OM kunden vill bli fullt kompenserad. Fyra timmar blev min försening. Huvudsakligen berodde denna försening på att SJ inte fick fram ersättningsbuss i tid. Oavsett vad SJ och ”branschstandarden” anser om saken.

En reaktion på “SJ är ett Ryanair på räls

  1. Pingback: Att vara kund hos SJ | Markus Uhrvik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *