Att sjunka in i dåtiden

Ibland är det skönt att bara sätta sig ned och bläddra i någonting gammalt. Att sjunka in i dåtiden. Jag läser gärna telefonkataloger. Det ger en bra bild av hur samhället såg ut. Innan internets genomslag annonserade alla företag i telefonkatalogen. Den som inte fanns i telefonkatalogen existerade inte. All information fanns samlad på ett ställe. Jag bläddrar igenom dåtiden och får en bra bild av hur samhället såg ut. I äldre skånska telefonkataloger kan man exempelvis hitta en speciell rubrik för ”spettekaksbagare” i yrkesregistret. Finns det ens specialiserade spettekaksbagerier idag?
När jag som liten samlade på broschyrer och tidningar, representerade de nuet. Med tidens gång har de blivit en del av historien. Det är en intressant resa. Jag kan bläddra igenom en broschyr och tycka att den är väl ändå ganska modern, för att raskt inse att den har 25 år på nacken. Det kommer hela tiden tekniska landvinningar som obönhörligt förflyttar dagens moderna objekt till morgondagens historiska skrymslen. Vem hade egentligen på förhand kunnat förutse internets totala genomslag? Vid millenieskiftet var det bara de största företagen som hade egna internetdomäner. Idag har till och med jag ett hundratal domäner.
När jag gör research är det äldre papperssamhället till god hjälp. Jag kan direkt få reda på vilka verksamheter som har varit igång samtidigt. Hur man gör en historisk research över det papperslösa samhället är ännu en gåta. Information uppdateras elektroniskt för att vara rykande aktuell. Samtidigt försvinner gammal information. I ett perfekt samhälle finns även inaktuell information tillgänglig. Där är vi inte än. Tvärtom försvinner mer och mer inaktuell information. Tidigare kunde man få reda på om en näringsidkare hade varit inblandad i någon konkurs de senaste tjugo åren. Numera är det fem år som är max. Information som är äldre än fem år är inte längre intressant. Det är ett kort tidsperspektiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *